Vrijwilligers

Wie

Wie zijn onze vrijwilligers?

Ons vrijwilligersteam bestaat uit een enthousiaste groep mensen die allemaal graag iets voor een ander willen doen.

Leeftijd, ervaring, opleidingsniveau en andere zaken zijn niet belangrijk om vrijwilliger te worden. Juist de diversiteit op al deze vlakken maakt Wedde dat ’t Lukt zo succesvol.

Met zo’n breed veld vol vrijwilligers kan de dorpsondersteuner bij iedere hulpvraag heel gericht op zoek naar de vrijwilliger die hierbij het beste aansluit.

Eigenlijk zijn alle dorpsbewoners vrijwilligers in spé.

Hoe

Hoe word je vrijwilliger?

Iedereen die graag eens een ander helpt is welkom als vrijwilliger bij Wedde dat ’t Lukt!

We bieden je de mogelijkheid om jouw passies en talenten op een dusdanige manier in te zetten dat je anderen ermee kunt helpen! Hoe leuk is dat? 

Als je je aanmeldt als vrijwilliger neemt de dorpsondersteuner contact met je op om een afspraak te maken voor een vrijblijvend gesprek.

Wat

Wat doen onze vrijwilligers?

Onze vrijwilligers helpen bij het oplossen van praktische, technische, administratieve of sociale hulpvragen van de dorpsbewoners.

De dorpsondersteuner koppelt vrijwilligers aan hulpvragen. Hierbij wordt altijd gezocht naar een goede match tussen vrijwilliger en hulpvrager.

Iedere hulpvraag vergt andere specifieke vaardigheden. Daarom is belangrijk dat de dorpsondersteuner op een breed veld vrijwilligers kan terugvallen. Zo komt er altijd een oplossing.

Voorbeelden van vrijwilligerswerk

Ik laat de honden van iemand die zijn heup gebroken heeft tijdelijk dagelijks uit

Ik woon in een complex waar ik helaas geen huisdieren mag houden. Zelf ben ik gek op honden en heb ik veel ervaring met jachthonden. 

Ik wandel dagelijks door de prachtige natuur in Westerwolde. Marian, de dorpsondersteuner, vroeg mij of ik het leuk zou vinden om twee honden mee te nemen op mijn dagelijkse wandeling omdat de eigenaar van de honden zijn heup gebroken heeft waardoor hij zelf tijdelijk niet met ze kan wandelen.

Iedere ochtend kom ik de honden ophalen en neem ze mee voor een lekkere wandeltocht. Na afloop drinken de eigenaar en ik samen een kopje koffie en vertel ik de avonturen die zijn honden en ik tijdens de tocht hebben beleefd.

Ik leer iemand omgaan met Skype, Facebook en What's App

Zelf studeer ik communicatie-wetenschap. Tijdens het onderzoek wat ik voor mijn studie aan het doen ben kwam ik erachter dat er in het buitengebied nog erg veel mensen wonen die niet met een tablet, computer of mobiele telefoon hebben leren werken. Al die mensen kunnen dus geen gebruik maken van de moderne communicatiemiddelen zoals bijvoorbeeld Skype of What’s App. Bovendien hebben zij geen toegang tot sociale netwerken, terwijl die juist in het buitengebied toch erg belangrijk kunnen zijn voor mensen.

De dorpsondersteuner vroeg mij of ik het leuk zou vinden om iemand te helpen meer contact met zijn kind in Zuid-Afrika te hebben. Ik leer de dorpsbewoner op dit moment eerst hoe hij met What’s App berichtjes en afbeeldingen kan verzenden en ontvangen. Dit gaat al heel goed en het is mooi om te zien hoeveel plezier iemand heeft als hij een foto van zijn kind ontvangt. Binnenkort gaan we leren Skypen en maken we een Facebook profiel aan.

Als vrijwilliger kun je altijd op de dorpsondersteuner terugvallen en dat vind ik heel belangrijk.

Ik heb hele mooie en leuke vriendschappen op kunnen bouwen als vrijwilliger.

Je staat er nooit alleen voor

Bepaal zelf wanneer je wel en niet beschikbaar bent

Mogelijkheden vrijwilligerswerk

Het unieke en leuke aan vrijwilliger zijn bij Wedde dat ’t Lukt is dat je als vrijwilliger zelf de regie in handen hebt. Jij geeft aan hoevaak en wanneer je beschikbaar bent en welke werkzaamheden je wel en niet zou willen doen!

Heb jij een drukke baan, druk gezinsleven en/of weinig vrije tijd maar wil je je toch graag inzetten om mensen in je omgeving te helpen. Fantastisch! De dorpsondersteuner zorgt ervoor dat er niet een te groot beroep op je gedaan wordt zodat het ook op de langere termijn leuk blijft.

Bevind jij je juist in een positie waarin je niet weet wat je met al je vrije tijd moet doen en wil je graag nieuwe dingen leren en andere mensen ontmoeten? Ook dan ben je van harte welkom. De dorpsondersteuner en jij bepalen samen wanneer en waar je wordt ingezet. Kom je er even niet uit? Geen paniek. Je kunt altijd terugvallen op de dorpsondersteuner.

Geef gerust aan wanneer je tijdelijk niet beschikbaar bent

Laat ons weten wat je passies zijn

Wat voor werk kan ik als vrijwilliger doen?

De hulpvragen die bij de dorpsondersteuner binnenkomen variëren enorm. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van regelmatig terugkerende werkzaamheden. Naast deze werkzaamheden krijgen we af en toe ook andere hulpvragen binnen zoals bijvoorbeeld het ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal.

Praktisch

  • vervoer en begeleiding naar het ziekenhuis, dokter, tandarts, fysiotherapeut etc.
  • boodschappen doen, ophalen  van medicijnen, een brief posten
  • een hond uitlaten als u dit tijdelijk niet kan
  • lichte tuinwerkzaamheden

Technisch

  • kleine klusjes in huis, zoals lamp vervangen, gootsteen ontstoppen, schilderij ophangen
  • problemen met of vragen over uw computer, tablet, laptop, printer, telefoon, het leren appen, skypen etc.

Administratief

  • het op orde brengen en bijhouden van uw administratie(o.a. digitaal)
  • uitkomen met uw geld
  • het invullen van formulieren van bijvoorbeeld instanties, de gemeente etc.
  • aanvragen van huur- en zorgtoeslag

Sociaal

  • u voelt zich vaak alleen
  • de zorg voor een familielid valt u zwaar
  •  u woont niet meer fijn en weet niet of en met wie u hierover kunt praten
  • u kunt u hobby niet uitoefenen door ziekte en geldgebrek